اخبار مربوط به کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

  • 1399/08/29 - 12:33
  • تعداد بازدید: 136
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
انجمن هنرهای نمایشی کانون خراسان جنوبی برگزار کرد؛

کارگاه آموزشی آشنایی با تفاوت‌های نمایشنامه عروسکی و صحنه ای

انجمن هنرهای نمایشی کانون خراسان جنوبی کارگاه آموزشی با موضوع آشنایی با تفاوت‌های نمایشنامه عروسکی و صحنه‌ای را با حضور «ساغر لطفی نژاد» کارشناس مرکز تولید تئاتر وتئاتر عروسکی کانون برگزار کرد.

به گزارش روابط عمومی اداره کل کانون خراسان جنوبی، بیستمین جلسه‌ ی انجمن هنرهای نمایشی کانون استان در حالی با موضوع آشنایی با تفاوت‌ های نمایشنامه نویسی عروسکی و صحنه‌ای (زنده) برگزار شد که ساغر لطفی نژاد کارشناس مرکز تولید تئاتر وتئاتر عروسکی استان تهران میهمان و مدرس این نشست بود.

لطفی نژاد در مقدمه مباحث خود نگارش نمایشنامه را به سفر تشبه کرد و گفت: برای نوشتن نمایشنامه عروسکی یا صحنه‌ایاز همان ابتدا با ید تفاوت آن را شناخت، قدم به قدم پیش رفت و اطلاعات کسب کرد تا نتیجه کار لذت بخش باشد.

  وی به اعضا توصیه کرد: برای این کار لازم است ویژگی‌ های یک متن ادبی و تفاوت آن با داستان،   نمایشنامه زنده یا عروسکی را بشناسیم، شناخت تفاوت‌ ها و ویژگی‌ های به ما کمک خواهد کرد تا بتوانیم یک متن خوب خلق کنیم.

لطفی نژاد با اشاره به تاریخچه نمایش کودک و نوجوان  عمر این هنر در ایران را حدود ۸۰ سال ارزیابی کرد و گفت: از جبار باغچه‌ بان می‌ توان به عنوان نویسنده و پیشکسوتِ آغاز گر تئاتر کودک و نوجوان در ایران یاد کرد.

وی نمایشنامه را راهنمای بازیگر و کارگردان دانست و اظهار داشت: نمایشنامه  متشکل از عمل و واکنش همراه با گفتگوی اشیاء یا بازیگر زنده است که برای اجرا در صحنه نوشته شده و همین موضوع آنرا از داستان متمایز می‌کند.

کارشناس مرکز تولید تئاتر و تئاتر عروسکی کانون استان تهران از عروسک به عنوان اولین تفاوت دو نمایشمنامه عروسکی و زنده (صحنه ای) یاد کرد و گفت: شناخت تفاوت‌ ها و محدودیت‌ های عروسک در نوشتن متن نمایشنامه مهم و ضروری است.

وی دومین تفاوت این دو را نوشتن متن دانست و گفت: نویسنده در نگارش متن نمایش عروسکی بیشتر بر روی عروسک تمرکز دارد چون متنی که نوشته می‌شود باید متناسب با توانایی‌ ها و ناتوانایی‌ های عروسک باشد.

این کارشناس حوزه تئاتر و تئاتر عروسکی کانون ادامه داد: بازی عروسک در اجرای روی صحنه تاثیر گذار است و لازم است  در این خصوص نویسنده متن با تمامی تکنیک‌ های مختلف اجرای عروسکی و ویژگی‌ های عروسک‌ ها آشنا باشد.

لطفی نژاد با بیان تکنیک‌ های نمایش عروسکی بیان داشت: گاهی نمایشنامه نویس بر یک تکنیک تکیه نمی‌کند و اینجا است که کارگردان با شناخت و اشراف بر تکنیک‌ های نمایش عروسکی و توانایی‌های عروسک‌ها متن را مناسب سازی می‌کند.

وی افزود: متن نمایشنامه عروسکی به خاطر قابلیت‌ های این نوع نمایش دنیای نامحدودی دارد و نویسنده  می‌ تواند با امتحان تکنیک‌ های متفاوت مفاهیم ارزشمندی را به مخاطب ارایه کند.

مدرس این کارگاه ریشه اصلی این تفاوت‌ ها را در عروسک به عنوان یک پدیده خیالی  و تمثیل و نمادی از یک موجود یا شخصیت دانست و اظهار داشت: در نمایش صحنه‌ ای بازیگر روی صحنه خودش نقش نماد واقعی در جامعه را بازی می‌کند.

وی ادامه داد:   از دیگر تفاوت‌ های این دو می‌توان به صحنه پردازی اشاره کرد که نویسنده متن نمایش عروسکی باید به آن توجه داشته باشد.

گفتنی است ارایه ویدیو‌هاییاز تئاترهای عروسکی و زنده با هدف درک بهتر تفاوت در متن نمایش نامه و پاسخ به سوالات اعضا حاضر از دیگر بخش‌ های این نشست بود که در عصر روز چهارشنبه ۲۸ آبان ماه ۱۳۹۹ به منظور رعایت دستور العمل‌ های بهداشتی به صورت مجازی برگزار شد.

کلمات کلیدی

0 نظر برای این مقاله وجود دارد

نظر دهید

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *

شخصی سازی

انتخاب حالت کور رنگی

انتخاب رنگ

اندازه فونت